Ontmoeting op schatkamerniveau

20 maart 2017

Ontmoeting op schatkamerniveau

Wat zit er in mijn schatkamer? Heb ik belangstelling voor de schatkamer van mijn mede-christen? En hoe breng ik het gesprek daarop? Deze vragen houden mij bezig nadat ik vanmorgen Matteüs 12:31-37 gelezen heb.

We lezen deze week twee hoofdstukken vol confrontatie tussen Jezus en zijn tegenstanders. We hebben de afgelopen wegen Jezus’ weg gevolgd van Betlehem waar hij geboren werd tot vlak bij Jeruzalem waar hij heen gaat om te sterven. Deze week zoomen we in op Matteüs 12 en 13 waarin sprake is van harde confrontaties. Na een demon-uitdrijving ontmoet Jezus geloof maar ook ongeloof. Hij wordt zelfs voor duivel uitgemaakt. Jezus reageert met een felle toespraak. In het gedeelte van vanmorgen komt hij bij de binnenkant van de mens die hem aanvaardt en die hem afwijst. Hij noemt het een schatkamer (vers 35). Als die schatkamer vol moois is, dan komt dat ook naar buiten. Maar als die vol rottigheid is komt dat er ook uit. Jezus kijkt dieper dan wij geneigd zijn te doen. Dieper ook dan wij kunnen. We kunnen elkaar niet in het hart kijken. Tenzij we het elkaar gunnen.

In de gemeente, de kring van mensen rond Jezus, ontmoet ik allemaal mensen die iets moois in hun schatkamer hebben: de innerlijke aanvaarding van Jezus. Kunnen wij elkaar om dat niveau ontmoeten? Wat zeggen we dan tegen elkaar en wat vragen we aan elkaar?

 

Morgen lezen we verder: Matteüs 12:38-41

2 Comments
 • Grieta schreef:

  Math 12:35 gaat over spreken van binnen uit. goed en slecht
  : 50 gaat over die mensen, goed en slecht, die doen …
  broers en zusters
  waarvoor Jezus de Christus al was, is en wil zijn.

 • Grieta schreef:

  Jezus, de goede herder, die Zijn schapen verlost.
  Als een schaap al blaatend (hulpbehoevend) buiten het hekwerk geraakt … wat doet de herder dan ter verlossing van de nood van het schaap?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *