Wij offerden aan goden (Lied van de maand)

27 september 2017

Wij offerden aan goden (Lied van de maand)

Wij offerden aan goden
ons leven en ons bloed,

wij ademden ten dode,
toen kwam ons tegemoet

de bode van het woord
en heeft met ons gebeden
en bracht ons in de vrede:

dank God voor Willibrord.
(LB Gezang 743:1)

Het klinkt op het eerste gezicht vreemd in je oren. Je hebt toch niet aan vreemde goden geofferd? Toch begint het lied van de maand oktober met deze woorden. Het is een lied waarmee we God danken voor Willibrord, die in Nederland het evangelie verkondigd heeft. En dan begrijp je wie met die offeraars bedoeld zijn: onze voorouders, die hun ziel en zaligheid toevertrouwden aan de Germaanse goden. We zingen dit lied in verbondenheid met onze voorouders. (Zoals we ook bijvoorbeeld Efeze 2:1-3 lezen.)

Overigens, 1300 jaar na Willibrord zijn de vreemde goden nog lang niet uitgeroeid. Wodan en Donar zijn voor ons geen serieuze verleiding meer. Maar geld en goed-gevoel des te meer, om maar wat te noemen.

Gezang 743 is niet alleen een danklied voor Willibrord, het is ook een gebed om kerkelijke eenheid en om herkenbaarheid van de kerk in de wereld. Zo was het 1300 jaar geleden: één kerk in Nederland en een sterke gedrevenheid om met het evangelie de wereld te veroveren. Daar zit iets in om ook voor onze tijd te verlangen.

Het gezang is geschreven door Willem Barnard. De melodie is bekend van het adventslied ‘Verwacht de komst des Heren’ (LB Gezang 439). Zondag 1 oktober zingen we het voor het eerst.

Zie ook de informatie van het Steunpunt Liturgie.