Jezus’ lijden onder eerzucht

3 april 2017

Jezus’ lijden onder eerzucht

Deze week en volgende week wil ik samen met je kijken naar verschillende kanten van Jezus’ lijden. Daarbij verrast Jezus’ toespraak in Matteüs 23 me. Ik heb ooit eens een preek gehouden over een vers uit dit hoofdstuk, maar me er eigenlijk nooit heel erg in verdiept. Voor het eerst verrast het mij nu dat deze laatste toespraak die Jezus in het publiek gehouden heeft zo’n felle aanklacht is tegen de joodse leiders. Is dat de ultieme boodschap van Jezus?

Vandaag realiseer ik me dat ik in deze gekwelde woorden van Jezus zijn lijden naar het hoogtepunt zie komen. Hier verwoordt Jezus waaronder hij lijdt. Hij er onder wat er terecht gekomen is van zijn volk en hun leiders. In deze toespraak geeft hij twee dingen indringend aan ons mee: het lijden dat hij draagt en zijn verlangen voor de gemeente. Juist naar dat laatste ben ik steeds op zoek, en het verrast bij dat ik dit vindt, zo dicht bij het kruis.

Vanmorgen lees ik vers 1-7. In vers 5-7 voel ik Jezus’ afkeer van de eerzucht om hem heen. Hij lijdt onder een godsdienstige praktijk waarin de mens stralend in het middelpunt komt te staan, terwijl het om God zou moeten draaien. Ik denk hier nog wat langer over na. Is het fout als je gezien wilt worden in de synagoge of in de kerk? Nee toch? Zo ken ik Jezus juist. Hij ziet mij terwijl ik zijn woorden overdenk. Het geeft mij troost dat ik me door hem gezien en gekend weet. Toch is dit iets anders dan dat ik de mensen laat zien hoe goed ik het doe en hoe mooi dat er allemaal uitziet. Bovendien doorziet Jezus bij de wetgeleerden van zijn tijd dat het allemaal schijn is. Een lege huls. Hij lijdt daaronder. Hij verlangt naar een gemeente waar God het stralende middelpunt is en niet de mens.

 

Morgen: Jezus’ lijden onder heerszucht, Matteüs 23:8-12

2 Comments
  • Grieta schreef:

    : 11 De belangrijkste van jullie is degene die de ander dient.
    Daarin zijn we het nog niet waard Zijn schoenveters vast te maken, maar gelukkig mogen we als leerlingen achter onze Messias staan. Nu is het aan ons het goede voorbeeld te volgen in dienstbaarheid vanuit genade. Dat doen we als gebrekkig mens biddend.

  • Grieta schreef:

    ieder naar vermogen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *