Wat bind mij aan de anderen?

9 maart 2017

Wat bind mij aan de anderen?

Voor vandaag geeft het bijbelrooster Matteüs 8:5-13 aan. Het verhaal waar de preek in Het Baken in Ommen gisteravond over ging. Maar Matteüs voegt er nog iets aan toe: Velen uit het oosten en het westen zullen komen en met Abraham, Isaak en Jakob aanliggen in het koninkrijk van de hemel. Het is echt iets voor Matteüs om dat nog speciaal te noemen. Matteüs wil ons immers laten zien hoe er rond Jezus een wereldwijde gemeente gaat ontstaan. Na de magiërs uit Matteüs 2 is het de eerste keer dat de wijde wereld weer in beeld komt, nu spreekt Jezus er zelf over. Let er op wat het moment is dat hij hierover spreekt. Want dat helpt ons te ontdekken waar het om draait in de kerk.

Jezus merkt dat er bij de centurio een groot geloof is. Hij is daar gevoelig voor. Geloven, dat is wat je verbindt met Jezus en een plek geeft in zijn gemeente.

Maar wat is dat geloven dan? Je merkt in deze geschiedenis vertrouwen. De centurio heeft vertrouwen in Jezus. Het is zelfs een rotsvast vertrouwen. Heel opmerkelijk. Wat zit daar achter? Hoe kan die man zoveel vertrouwen in Jezus hebben? Dat hangt samen met een diep ontzag voor Jezus’ grootheid. Zoals een soldaat ontzag heeft voor zijn meerdere heeft de centurio ontzag voor voor Jezus. En dat ontzag is zo diep dat hij niet anders kan dan een rotsvast vertrouwen hebben in Jezus.

Een les die ik leer van de centurio: ontzag hebben voor Jezus. Daar komt een vertrouwen uit voort dat je een intense band met hem geeft.

Jezus leert mij zó naar de mensen om mij heen te kijken. Hun ontzag voor Jezus en vertrouwen op te merken. Juist waar we bij elkaar deze dingen opmerken ontstaat een krachtige gemeenschap. Wie naar de anderen in de kerk kijkt en daarbij verwacht dat ze zo zijn als je zelf bent, met dezelfde gewoontes, ideeën, voorkeuren en verlangens, die wordt teleurgesteld. Die gaat zich opsluiten in het kleine kringetje en met de rug naar anderen toe staan. Jezus leert ons anders te kijken: merk bij de anderen op dat ze gericht zijn op Jezus, vol ontzag en vol vertrouwen.

Morgen lezen we Matteüs 9:1-8